- Grootbanken gebruiken de stijgende rente om de winstmarge tussen de rente die ze ontvangen en rente die ze betalen, te vergroten.
- Uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van ING blijkt dat de grootbank zijn winst flink heeft kunnen opschroeven.
- Woensdag bleek dat ook ABN AMRO profiteert van de hogere rentemarge.
- Lees ook: Hypotheekrente stijgt duidelijk harder dan spaarrente, ziet DNB – dat is gunstig voor banken
De stijging van rentetarieven legt banken geen windeieren. Rentmarges stijgen doordat grootbanken erin slagen om de rente die ze krijgen leningen, harder te laten stijgen dan de rente die ze betalen op onder meer spaargeld. Dit was donderdag ook zichtbaar bij de resultaten van grootbank ING
ING heeft zijn nettowinst bijna verviervoudigd in het eerste kwartaal van dit jaar. Net als ABN AMRO, dat woensdag al zijn resultaten presenteerde, heeft het financiële concern flink geprofiteerd van de gestegen rente.
Het aandeel ING steeg donderdag met bijna 4 procent, na de publicatie van de kwartaalcijfers.
De langdurig lage rente drukte de laatste jaren flink op het verdienmodel van banken, doordat de verschillen tussen de rente op geld dat banken uitlenen en de rente die ze betalen, kleiner werden. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) is halverwege vorig jaar begonnen met het opvoeren van de rente in de strijd tegen de hoge inflatie.
Banken profiteren van de hogere rente omdat zij daardoor de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld de marges op spaargeld weer te vergroten. In de onderstaande tabel is te zien dat de netto rentemarge van ING (oranje lijn) in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen tot 1,59 procentpunt, tegen 1,36 procentpunt in het slotkwartaal van 2022.
ING geeft in de toelichting aan dat de rentemarge bij hypotheken enigszins onder druk stond in het eerste kwartaal van dit jaar door hogere financieringskosten. Aan de andere kant wist de bank de rentemarge op spaargeld dat door de bank als financiering wordt gebruikt te verhogen.
Aandeelhouders beloond met 1,5 miljard euro inkoop eigen aandelen
De kwartaalwinst van ING dikte op jaarbasis met 271 procent aan tot bijna 1,6 miljard euro. ING zag de winst in het eerste kwartaal van vorig jaar, waarmee de cijfers nu worden vergeleken, nog ruimschoots halveren tot 429 miljoen euro als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Vanwege het conflict zette de bank toen 834 miljoen euro opzij voor leningen aan bedrijven die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. ING besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven en de aanwezigheid in dat land af te bouwen.
"Tijdens dit kwartaal, gekenmerkt door turbulente marktomstandigheden, bleven klanten hun vertrouwen in ons stellen", zegt topman Steven van Rijswijk in een toelichting over het eerste kwartaal.
ING ziet ook ruimte om aandeelhouders te gaan belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te gaan kopen.
Op de financiële markten ontstonden de laatste maanden grote zorgen toen enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse in de problemen kwamen en gered moesten worden. Maar De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukte eerder al dat banken in Nederland er wel nog steeds goed voor stonden en dat er hier niet voor een bankencrisis werd gevreesd.